ROMÂNIA. ALBUM DE ISTORIE COMUNISTĂ 1948-1989

Călin Hentea

Disponibilitate: în stoc

65,00 LEI
„Acest album este, de fapt, un volum de istorie a propagandei comuniste româneşti începând din 1948 până în 1989. Este expunerea unei colecţii personale de mărturii iconografice, îndeobşte cărţi poştale, asupra modului în care comuniştii dejişti şi mai apoi cei ceauşişti s-au privit pe ei înşişi şi lumea din jurul lor. Totul se bazează pe imagini provenind chiar din epoca respectivă, în faţa cărora cuvintele sunt adesea insuficiente, pentru că – nu‑i aşa? – o imagine poate spune mai mult decât o mie de cuvinte. Mai ales în vremurile actuale, când oamenilor abia dacă le mai rămâne o clipă liberă să parcurgă âteva headline-uri explozive sau să zapeze după nişte secvenţe video, pentru a-şi face o idee despre un subiect anume. Chiar şi un trailer sau şapoul unui articol de revistă li se pare unora prea lung, darămite să parcurgă o carte stufoasă şi doctă de istorie. Totuşi, adăugarea unor repere cronologice relevante ni s-a părut necesară pentru descrierea decorului intern şi international al acelor ani.” (din „Argument”)
Cant.:

«S-a spus despre Călin Hentea că face adeseori „conexiuni inedite între evenimente“, iar acest aspect se verifică și în acest album, un volum care conține și reprezentări mai puțin cunoscute și circulate: de pildă, o fotografie a lui Tudor Arghezi (cu papion) în mijlocul unui grup de soldați ai Armatei Republicii Populare Române (carte poștală a Editurii Militare din anul 1964 – p. 49). Ne-a atras atenția și rubrica despre ștabii staliniști, în special ilustrațiile cu importante căpetenii comuniste care l-au înconjurat la un moment dat pe Gheorghiu-Dej (pp. 22-29). Sunt lucrări de artă plastică – tablouri – înfățișându-i între alții pe: Ana Pauker, de Gheorghe Glauber, pictură (1952); Vasile Luca, de Adina Paula Moscu (1951); Iosif Chișinevschi, de Gheorghe Șaru (1951).»

Cristian Vasile, „Un album de istorie comunistă” în România literară nr. 14/2022

https://romanialiterara.com/2022/04/un-album-de-istorie-comunista/?fbclid=IwAR2QmDo2p7JjYb2Bkma3soVyJwo1Ioi-g3RQ-entW3OMgwOaNAGp6yelpWI

ISBN 978-606-020-358-2
Anul apariției 2021
Format B5
Număr de pagini 198
Copertă cartonată Da
Născut la Brașov (1958), Călin Hentea are studii politehnice (1983), dar a devenit ofițer MApN în 1986. Este doctor Magna cum Laude în științe militare, cu o teză despre propagandă și operații informaționale. A fost inginer proiectant și apoi redactor de televiziune și presă scrisă în Trustul de presă al armatei. Începând din 2001 a lucrat în Secția PSYOPS din Statul Major General, participând la misiuni internaționale în Albania, Kosovo, Afganistan. A trecut în rezervă în 2008, colonel. Este colaborator al revistelor Magazin istoric și Historia, dar și Modernism.ro. A publicat mai multe volume de istorie a propagandei, istorie a românilor, memorii și romane.