GHETOUL DIN ORADEA (1944)

O SCURTĂ ISTORIE

Antonio Faur

Disponibilitate: în stoc

70,00 LEI

Progresul general al umanității în secolul al XX‑lea a avut, ca întotdeauna, reversul său întunecat, datorat episoadelor sale tragice, între care Shoah‑ul (Holocaustul), cu scopul său final, distrugerea evreimii europene.

Se poate afirma despre secolul trecut că a rămas în istoria umanității nu numai prin uluitoarele cuceriri ale științei, prin progresul tehnologic și cultural, ci și prin fenomenul totalitarismului (de dreapta și stânga), prin cele două războaie mondiale, cu atrocitățile lor particulare, datorate fanatismelor ideologice, reprezentate de nazism și comunism. S‑a produs atunci o adevărată catastrofă, după cum remarca Alain Besançon, o „(…) remarcabilă amploare a masacrării oamenilor de către alți oameni, care a fost posibilă doar prin preluarea puterii de către comunismul de tip leninist și de către nazismul de tip hitlerist”.

O distincție majoră între cele două totalitarisme, nazist și comunist, a fost rasismul. În timp ce comunismul considera „ura de clasă” factor determinant, motor al evoluției societății, nazismul promova „ura de rasă” și superioritatea arienilor (supraoamenii), ceea ce le conferea drept de viață și de moarte asupra popoarelor inferioare. În esență, teoria rasială afirma, ca pe o certitudine științifică, superioritatea rasială a unor popoare față de celelalte. Adepții acestei teorii pretins științifice credeau într‑o ierarhizare a popoarelor, în superioare și inferioare, în funcție de apartenența lor la o rasă sau alta și de familia de națiuni din care popoarele fac parte.

Cant.:
ISBN 978-606-020-490-9
Anul apariției 2022
Format A5
Număr de pagini 302
Copertă cartonată Da