FILM ȘI PROPAGANDĂ ÎN ROMÂNIA COMUNISTĂ

Gabriel Moisa

Disponibilitate: în stoc

65,00 LEI

Istoria oficială devenea tot mai mult cea prezentată în cinematografe, în concordanţă cu manualele de istorie triumfalistă după care învăţau în şcoală aspiranţii la un loc de student la istorie. Fenomenul a fost vizibil în cea mai mare parte a anilor regimului trecut.

Filmul istoric de ficţiune, în diversele sale variante, a avut un potenţial ideologic şi propagandistic uriaş din acest punct de vedere. Trecutul era mult mai facil de asimilat prin intermediul filmului decât prin cel al lecturii. Informaţia transmisă prin mijlocirea peliculei, cuplată cu imagine, muzică, costume şi în general cu ambianţa creată în cinematograf era mai uşor de acceptat şi de înţeles de omul educat la nivel mediu şi mai jos. Printre scopurile urmărite enumerăm dorinţa regimului de a controla, supraveghea şi manipula mult mai uşor o societate precum cea românească aflată într‑un ansamblu totalitar ce părea bine structurat în a doua parte a secolului trecut.

Efectele au fost teribile. Astăzi, o bună parte a generaţiilor mature ale României cunosc marile momente ale istoriei noastre naţionale prin intermediul cinematografiei, nicidecum al vreunei cărţi citite în acest sens. Printre cei care au înţeles rosturile utilizării cinematografiei ca utilaj propagandistic în scopul manipulării s-a numărat scriitorul şi scenaristul Titus Popovici, poate cel mai fin şlefuitor al mesajelor din această perspectivă. Excelent mânuitor al ideilor şi textelor, Titus Popovici a fost poate principalul responsabil al descoperirii soluţiilor ingenioase pentru a explica şi distorsiona orice evidenţă într‑un mod cât mai credibil cu putinţă. (din „Introducere”)

Cant.:
ISBN 978-606-020-760-3
Anul apariției 2024
Format A5
Număr de pagini 450
Copertă cartonată Nu
Gabriel Moisa s-a născut la 13 ianuarie 1970 în satul Varviz, comuna Popeşti, judeţul Bihor. A absolvit Facultatea de Istorie‑Filozofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în anul 1995. Şi-a susţinut teza de doctorat intitulată Istoria Transilvaniei în istoriografia românească 1965-1989 în anul 2002, avându‑l conducator de doctorat pe prof. univ. dr. Pompiliu Teodor, membru al Academiei Române, iar după dispariţia sa pe prof. univ. dr. Doru Radosav. Actualmente este profesor la Facultatea de Istorie, Relaţii internaţionale, Ştiinţe politice şi Ştinţele comunicării de la Universitatea din Oradea, unde predă istoria contemporană a României, istoriografie românească, istorie şi politică în România comunistă. A efectuat stagii de cercetare şi documentare şi a susţinut cursuri şi conferinţe în Italia, Franţa, Republica Moldova, Bulgaria, Slovacia, Polonia, Ungaria. A publicat, ca unic autor sau în colaborare, mai multe volume între care amintim: Istoria Transilvaniei în istoriografia românască 1965-1989, Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2003; Direcţii şi tendinţe în istoriografia românească 1989-2006, Editura Universităţii din Oradea, 2007; History, Ideology and Politics in Communist Romania 1948-1989, Eötvös Lorand Kiadó, Budapesta, 2012; Cultura şi istoria românilor din Ungaria, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2013; Statutul istoriei şi al istoricilor în contemporaneitate, Editura MEGA, Cluj-Napoca, 2013; Structuri anticomuniste din vestul României. Grupul Adrian Mihuţ, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2012; Istoria Bihorului. Civilizaţie, Societate, Economie, Mentalităţi, Editura Muzeului Țării Crişurilor, Oradea, 2018 şi peste 100 de studii şi articole în reviste din ţară şi străinătate. A prezentat comunicări la peste 80 de manifestări ştiinţifice în ţară şi străinătate.