A rezuma în câteva pagini activitatea ştiinţifică a lui Adrian Andrei Rusu, desfăşurată în timp de peste patru decenii, nu este un lucru facil. Se impune la prima vedere prolificitatea cercetătorului de vocaţie, prin cele peste 30 de titluri de autor şi peste 150 studii în publicaţii din ţară şi de peste hotare.
Fără echivoc, avem de‑a face cu un istoric medievist de cea mai bună factură, de mare complexitate, care include, pe lângă istoricul tradiţional, pe arheologul medievist, pe castelolog, pe istoricul bisericii româneşti, pe istoricul culturii materiale, pe editorul de documente. Aria lui de cercetare cuprinde Transilvania actuală, dar trece firesc şi în principatele de peste Carpaţi sau la vest, în mediul central-european.
Înainte de toate, Adrian Andrei Rusu este astăzi liderul incontestabil al arheologiei medievale româneşti. Pe urmele maestrului său în domeniu, Radu Popa, el a defrişat şi a dat drept de cetate unui domeniu extrem de generos, care i‑a permis nu doar să pună pe piaţă o cantitate imensă de informaţie nouă, dar şi să ambiţioneze la o renovare a interpretării tradiţionale a istoriei medii ardelene, tributară excesiv izvoarelor scrise.
(Ioan Drăgan)