VIAŢA COTIDIANĂ ROMANĂ PRIN MONEDE. DESCOPERIRILE MONETARE ÎN CONTEXT ARHEOLOGIC DINTR-UN CARTIER REZIDENŢIAL DIN CARNUNTUM

Cristian Găzdac, Franz Humer

Disponibilitate: în stoc

80,00 LEI

„După o pauză de 40 de ani de la săpăturile arheologice din anii 1950 sau chiar mai timpurii, cercetările arheologice sistematice au fost reluate în 1990 într-un cartier (cunoscut şi sub numele „Spaziergarten“, „insula VI“, „Open Air Museum“) din fostul oraş „civil“ roman Carnuntum. Aceste ultime săpături au dus la recuperarea unei mari cantităţi de monede. O parte dintre ele au fost publicate în volumul „Numismata Carnuntina“ – FMRÖ III.2 împreună cu restul pieselor monetare din vechile colecţii de la Carnuntum.

Datorită faptului că ultimele săpături s-au făcut utilizându-se noi metodologii, necesitatea unui corpus numismatic care să prezinte nu doar strict informaţia numismatică, dar şi pe cea arheologică a devenit un deziderat primordial. Scopul este de a sublinia cât mai multe detalii despre ceea ce poate fi un fenomen specific sau general al economiei, societăţii şi istoriei romane într-un cartier rezidenţial dintr-un oraş roman.

Astfel, stilul de publicare al materialului monetar – pe obiective arheologice mari (ex.. străzi romane, locuinţe, edificii publice) cu stratigrafia lor – a fost ales ca fiecare piesă să ofere cât mai multă informaţie care poate fi utilă cercetătorilor pentru a crea o imagine reală asupra circulaţiei monetare. În aceeaşi direcţie, moneda, privită în context arheologic, poate servi la o mai bună înţelegere a datării fazelor arheologice, mai ales de a şti când moneda poate fi utilă în datarea contextului arheologic şi când poate reprezenta o capcană pentru arheolog dacă este greşit interpretată.

Sperăm că această carte va fi un instrument util pentru numismaţi, arheologi, istorici sau oricare cititor interesat de înţelegerea vieţii cotidiene romane prin intermediul monedei.” (din „Introducere”)

Cant.:
ISBN 978-606-543-260-4
Anul apariției 2012
Format A4
Copertă cartonată Da