O ISTORIE A ISTORIOGRAFIEI / A HISTORY OF HISTORIOGRAPHY

Greta-Monica Miron

Disponibilitate: în stoc

35,00 LEI

„Concepută ca un curs dedicat studenților de la istorie, cartea este structurată potrivit acestui scop. Prin problematica abordată este aidoma altor cursuri de istoria istoriografiei, în special cursului profesorului Pompiliu Teodor, Introducere în istoria istoriografiei universale, apărut cu aproape 20 de ani în urmă (Presa Universitară Clujeană, 2000), menit să ofere o schiță a scrisului istoric încadrabil marilor curente culturale. În acest gen didactic, al introducerilor într-o disciplină istorică, se încadrează și lucrarea de față, rezultat al sintetizării unor lucrări istoriografice de referință pentru acest domeniu dar și al propriilor reflecții pe marginea textelor istorice.

Scopul didactic, acela de a le oferi studenților repere în călătoria prin lumea istoricilor și a discursului lor, m-a determinat să mă opresc doar asupra istoriografiei europene occidentale, cea care a fost în epoca modernă modelul dominant în istoriografie și care a avut, de la un moment dat, un impact și asupra scrisului istoric românesc; am lăsat la o parte deci alte istoriografii ale lumii, tot mai des incluse în sintezele de istoria istoriografiei în această epocă a globalizării.

Titlul cărții, O istorie a istoriografiei, desemnează subiectivismul selecției pe care am făcut-o, atât în ceea ce privește istoricii, cărțile și ideile lor, cât și bibliografia; este deci una din multele posibile istorii ale scrisului istoric.” din Argument

Cant.:
ISBN 978–606-020–191–5
Anul apariției 2019
Format B5
Număr de pagini 268
Copertă cartonată Nu