ANCIENT AND BYZANTINE GOLD COINAGES IN THE NATIONAL HISTORY MUSEUM OF TRANSYLVANIA / MONEDA DE AUR ANTICĂ ŞI BIZANTINĂ ÎN MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANIEI

SERIA COINS FROM ROMAN SITES AND COLLECTIONS OF ROMAN COINS FROM ROMANIA. VOL. III/2 EDITOR: CRISTIAN GĂZDAC)

Livia Călian, Cristian Găzdac, Ágnes Alföldy-Găzdac

Disponibilitate: stoc epuizat

Cele 131 de piese prezentate în detaliu acoperă un segment cronologic vast, de la primele monede cunoscute până în prezent, de secol VII a. Chr., până la mijlocul secolului al XII-lea p. Chr. Prin intermediul acestor creaţii de artă monetară se perindă în faţa ochilor cititorului cele mai mari civilizaţii ale antichităţii care au cunoscut moneda: Imperiul Persan, lumea greacă, Imperiul lui Alexandru cel Mare şi lumea elenistică, Imperiul Roman. Societăţile „barbare”, fiind direct influenţate de vecinătatea acestor mari civilizaţii au produs şi ele monedă de aur, reflectată aici de monedele celtice şi mai ales de faimoasa serie monetară a koson-ilor din Dacia. Imperiul Bizantin încheie seria monedelor din volumul de faţă printr-un număr mare de piese.

Multe dintre aceste piese au fost publicate anterior, unele chiar de mai multe ori, însă de fiecare dată condiţiile editoriale au fost de o slabă calitate estetică. Calitatea metalului, starea de conservare a pieselor şi calitatea artistică a design-ului monetar au determinat autorii volumului de faţă să prezinte materialul monetar într-o formulă care să ofere cititorului o imagine plăcută asupra esteticii monetare aşa cum a fost ea percepută de antici şi bizantini în momentul emiterii acestor monede.

ISBN 978-973-7867-84-1
Anul apariției 2014
Format A4
Număr de pagini 190
Copertă cartonată Nu