ISTORIE

RESTITUIRI

Editori: Alexandru Dărăban , Florin Hodoroga

carte
ISBN 978-606-020-121-2
Anul apariției: 2019
Format: B5
Nr. pagini: 354
Preț: 40 lei

„Aceste spicuiri istorice şi povestirile proprii, ilustrează începuturile comunei Sângeorz‑Băi şi suferinţele iobagilor ardeleni, adevărate chinuri, cauzate de foştii stăpânitori oligarhi, mari latifundiari şi de nenumăraţii burghezo‑moşieri.
Înşiruirea cronologică a acestor evenimente şi fapte ridică un mic colţişor din vălul ce acoperă trecutul dureros al poporului ardelean, precum şi al mişcărilor revoluţionare, pornite de iobăgime la intervale neregulate, dar totdeauna soldate cu mari jertfe de sânge, ale celor dornici de o viaţă mai bună, liberă şi fericită.
Evenimentele şi faptele expuse sunt o demonstraţie adresată foştilor asupritori, spre a‑i convinge de zădărnicia tratamentelor neomeneşti aplicate iobagilor, consideraţi de ei ca adevăraţi paria. Totodată sunt o justificare şi o confirmare a adevărului, că emanciparea şi libertatea popoarelor nu se obţin ca daruri din partea asupritorilor, ci se cuceresc prin războaie şi prin mişcări revoluţionare, de care patria noastră şi poporul nostru a avut parte din belşug.” (din Prefaţa autorului)