ETNOGRAFIE ŞI ETNOLOGIE

ALE PORCULUI. ESEU ASUPRA RELAŢIEI OM‑ANIMAL ÎNTR-UN SAT TRANSILVAN  

Constantin Bărbulescu

carte
ISBN 978-606-543-948-1
Anul apariției: 2018
Format: A5
Nr. pagini: 188

CUPRINS

INTRODUCERE
MULŢUMIRI

PARTEA I. VIAŢA

CAPITOLUL I. PORCUL ŞI ANIMALELE GOSPODĂRIEI ŢĂRĂNEŞTI
1. Animale sălbatice versus animale domestice: o zootaxonomie ţărănească
2. Porcul şi animalele gospodăriei ţărăneşti

CAPITOLUL II. UN PORC CA ORICARE ALTUL
1. Porcul în cuvinte
2. Alegerea porcului: porcul bun şi porcul rău

CAPITOLUL III. MUNCILE PORCULUI
1. „Io chiar l am îngrijit: şi fiert, şi poveşti cu el, şi bine, şi curat”. Activităţile de creştere a porcului în gospodăria ţărănească
2. Îmblânzirea porcului

CAPITOLUL IV. ALE PORCULUI
1. Porcul şi proprietatea
2. O vârstă şi un animal: porcul şi copilăria

PARTEA A II-A. MOARTEA

CAPITOLUL I. DESTINUL PORCULUI: MOARTEA
1. O moarte atipică: porcul, boala şi moartea
2. Dimineaţa fatidică
3. Omul care omoară porcul
4. Tehnicile tranşării

CAPITOLUL II. PREPARAREA ALIMENTARĂ A PORCULUI DOMESTIC ÎN GOSPODĂRIA ŢĂRĂNEASCĂ
1. De la carne la mezeluri
2. Porcul conservat
3. Circuitul cărnii: alimentaţia, înrudirea şi vecinătatea

CAPITOLUL III. PROBLEMA MORŢII ANIMALE
1. Naşterea unei noi sensibilităţi faţă de animale
2. Secolul al XX lea
3. Moartea ocultată
4. Crescătorul şi animalele sale

ÎNCHEIERE
1. Porcul imaginar
2. Afectivitatea
3. A ucide, a omorî, a sacrifica, a tăia

BIBLIOGRAFIE
ANEXĂ