ETNOGRAFIE ŞI ETNOLOGIE

ALE PORCULUI. ESEU ASUPRA RELAŢIEI OM‑ANIMAL ÎNTR-UN SAT TRANSILVAN  

Constantin Bărbulescu

carte
ISBN 978-606-543-948-1
Anul apariției: 2018
Format: A5
Nr. pagini: 188

UPRINS INTRODUCERE 9 MULŢUMIRI 19 PARTEA I. VIAŢA CAPITOLUL I. PORCUL ŞI ANIMALELE GOSPODĂRIEI ŢĂRĂNEŞTI 25 1. Animale sălbatice versus animale domestice: o zootaxonomie ţărănească 26 2. Porcul şi animalele gospodăriei ţărăneşti 31 CAPITOLUL II. UN PORC CA ORICARE ALTUL 52 1. Porcul în cuvinte 52 2. Alegerea porcului: porcul bun şi porcul rău 60 CAPITOLUL III. MUNCILE PORCULUI 75 1. „Io chiar l am îngrijit: şi fiert, şi poveşti cu el, şi bine, şi curat”. Activităţile de creştere a porcului în gospodăria ţărănească 75 2. Îmblânzirea porcului 89 CAPITOLUL IV. ALE PORCULUI 97 1. Porcul şi proprietatea 97 2. O vârstă şi un animal: porcul şi copilăria 104 PARTEA A II-A. MOARTEA CAPITOLUL I. DESTINUL PORCULUI: MOARTEA 113 1. O moarte atipică: porcul, boala şi moartea 113 2. Dimineaţa fatidică 118 3. Omul care omoară porcul 123 4. Tehnicile tranşării 129 CAPITOLUL II. PREPARAREA ALIMENTARĂ A PORCULUI DOMESTIC ÎN GOSPODĂRIA ŢĂRĂNEASCĂ 133 1. De la carne la mezeluri 133 2. Porcul conservat 138 3. Circuitul cărnii: alimentaţia, înrudirea şi vecinătatea 142 CAPITOLUL III. PROBLEMA MORŢII ANIMALE 147 1. Naşterea unei noi sensibilităţi faţă de animale 151 2. Secolul al XX lea 160 3. Moartea ocultată 165 4. Crescătorul şi animalele sale 168 ÎNCHEIERE 170 1. Porcul imaginar 172 2. Afectivitatea 173 3. A ucide, a omorî, a sacrifica, a tăia 176 BIBLIOGRAFIE 183 ANEXĂ 188