ARHEOLOGIE

BRONZURI PREISTORICE DIN SĂLAJ (COLECŢIILE SZIKSZAI, WESSELENY-TELEKI, ASZODI ŞI DESCOPERIRI IZOLATE AFLATE ÎN COLECŢIA MUZEULUI DIN ZALĂU)
PREHISTORIC BRONZES FROM SĂLAJ (THE SZIKSZAI, WESSELENY-TELEKI, ASZODI COLLECTIONS AND ISOLATED FINDS IN THE COLLECTION OF ZALĂU MUSEUM)

Ioan Bejinariu

carte
ISBN 978-973-1868-54-7
Anul apariției: 0
Format:
Nr. pagini: 0
Preț: 15 lei

Lajos Szikszai, avocat din Zalău şi vice-comite a fostului comitat Sălaj spre sfârşitul secolului al XIX-lea, a deţinut una dintre cele mai bogate colecţii de antichităţi din Transilvania. Donată spre sfârşitul vieţii oraşului Zalău, o parte dintre piesele colecţiei au fost preluate în 1951 de către nou înfiinţatul muzeu din Zalău. Bronzurile preistorice constituie o parte importantă a colecţiei, iar cele 54 de piese de acest tip sunt reunite pentru prima dată într-un singur volum, însoţite de descrieri şi desene.
În acest volum sunt valorificate şi singurele piese de bronz rămase din colecţia familiei nobiliare Wesseleny-Teleki din Jibou, precum şi câteva piese preistorice de bronz deţinute de către un alt colecţionar din Zalău, Aszodi Nicolae. Lotul de piese este completat cu descoperirile izolate de bronzuri preistorice, care au fost donate sau achiziţionate după întemeierea muzeului din Zalău. În total, lucrarea prezintă peste 100 de bronzuri preistorice, majoritatea inedite.