ISTORIE

REGATUL SFÂNTULUI ŞTEFAN. ISTORIA UNGARIEI MEDIEVALE
THE REALM OF ST STEPHEN. A HISTORY OF MEDIEVAL HUNGARY

Autor: Engel Pál
Îngrijitori ediţie: Adrian Andrei Rusu, Ioan Drăgan

carte
ISBN 978-973-7867-63-6
Anul apariției: 0
Format:
Nr. pagini: 0
Preț: 30 lei

Autorul, decedat în urmă cu câţiva ani, a fost membru al Academiei Maghiare, şef de sector la Institutul de Istorie al aceleiaşi academii, profesor consultant la câteva universităţi din ţara vecină.
La comanda unei edituri engleze, a redactat acest volum. La scurt timp, a fost publicat, în maghiară, iar acum se află în pregătire, a doua ediţie engleză.
Este prima sinteză de acest tip, foarte modernă şi extrem de „rece”, din punct de vedere naţional, care se scrie după cel de-al Doilea Război Mondial.
Istoriografia românească nu deţine încă o traducere de istorie a regatului medieval maghiar, cu toate că interesul pentru această istorie este superlativ, atât prin implicările din Transilvania, cât şi peste munţi, în Ţara Românească şi Moldova.
Traducerea face oficiul de a transfera o întreagă terminologie instituţională care nu are sau are echivalări ambigue şi incorecte.
Îngrijitorii de ediţie au produs o introducere biografică şi o apreciere asupra realizării, din punct de vedere al interesului românesc.