ARHEOLOGIE

POVESTIRI LA GURA SOBEI. CATALOG SELECTIV AL COLECȚIEI DE CAHLE A MUZEULUI NAȚIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANIEI

Ana-Maria Gruia

carte
ISBN 978-606-543-273-4
Anul apariției: 0
Format:
Nr. pagini: 0

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei deține o bogată colecție de cahle de sobă ce cuprinde aproape 2000 de piese (cahle, un horn de sobă fragmentar, câteva sobe și câteva tipare), datate din secolul al XIV-lea până în secolul al XX-lea, cele mai multe însă fiind de secol XVII-XVIII. Majoritatea pieselor sunt întregi, unele au fost restaurate pe baza mai multor fragmente, dar multe se păstrează doar parțial și putem încerca să le întregim grafic doar pe baza analogiilor. Există serii de cahle înrudite din punct de vedere tehnic și iconografic care făceau parte din aceleași ansambluri. Cele mai numeroase sunt cahle cu motive florale decorate cu smalț alb și albastru, de secol XVIII.
În ansamblul său, colecția de cahle a MNITse distinge nu doar prin cantitate, ci și prin varietate: toate tipurile de cahle și piese ceramice folosite în componențaa sobelor sunt prezente, de la cahle simple, nesmăltuite, realizate stângaci și fără mari pretenții estetice, până la piese excepționale, extrem de elaborate, cu smalțuri de bună calitate, uneori alăturate pe aceeași cahlă, opera unor talentați meșteri ardeleni.
Analiza acestor piese poate conduce la noi date privind producția meșteșugărească, mecanismele economice, centrele de producție și zonele în care acestea își desfăceau bunurile, dar și informații prețioase cu privire la curentele artistice și religioase, grupurile etnice, mentalitatea, obiceiurile și modul de (auto)reprezentare socială a posesorilor de sobe de cahle din Transilvania. (din Cuvânt înainte)


CUPRINS

Cuvânt înainte

Introducere
Sisteme de încălzire
Sobe de cahle
Evoluția cahlelor
Tehnici de producere și decorare
Copierea cahlelor
Iconografia cahlelor de sobă

Catalog

Bibliografie selectivă

Glosar